

Søl
(Palmaria palmata)
Søl er en vanlig rødalge i norske farvann. Den kjennetegnes av sin rødbrune eller lilla farge og læraktige, flate og avrundede blader med fingerliknende fliker, som vokser fra en rund stilk. Søl kan vokse på fjell, blåskjell eller andre tang- og tarearter. Den er vanligst på stilken til stortare. Algen trives best i fjæresonen, men kan forekomme på et par meters dyp.
Visste du at ...
Søl er nevnt allerede i Leiv Erikssons saga. Søl ble ofte tatt med på lengre sjøreiser i vikingtiden fordi den inneholdt C-vitamin som motvirket skjørbuk.Utbredelse
Søl forekommer langs hele norskekysten, men er vanligst på Vestlandet.
Fangst
Søl høstes og er av best kvalitet om våren og høsten.
Les mer om de ulike fiskemetodene og hvordan man sikrer bærekraftig uttak av de ulike artene
Tilberedelse
Kan kokes, stekes eller spises rå. Tørkes og spises som snacks på Island. Søl er kjent for å være velsmakende og lett å tygge, noe som gjør det til en av de mest populære algene innenfor matlaging.