Tegning av Kveite - oppdrett
Illustrasjon som viser tilgjengelighet av Kveite - oppdrett

Kveite - oppdrett

(Hippoglossus hippoglossus)

En stor del av den kveiten som omsettes i dag kommer fra oppdrett. Oppdrettskveiten holder en meget høy kvalitet. Kjøttet er fast, hvitt og aromatisk og har en rekke anvendelsesmuligheter. Stor fisk gjør det mulig å produsere ulike stykninger til ulike bruksområder.

Visste du at ...

kveiteyngel først har ett øye på hver side av hodet og svømmer som en vanlig fisk. På larvestadiet vil ett øye vandre over på andre siden og kveiten slår seg ned på bunnen, og blir en flatfisk.

Utbredelse

Oppdrettskveiten er avlet frem fra norske villkveiter med gode egenskaper for oppdrett.

Fangst

Kveite oppdrettes først i kar på land, og når den blir større i merder i sjøen. Den har en lang produksjonstid og slakses når den er ca 5 år og har nådd en optimal slaktestørrelse.

Les mer om de ulike fiskemetodene og hvordan man sikrer bærekraftig uttak av de ulike artene

Størrelse

Oppdrettsfisk selges når den er 5 - 7 kg enten hel eller som filet. Oppdretterne vil gjerne selge hannfisken som vokser langsommere etter at den har nådd 3 kg

Les mer om sjømat som næringsmiddel og mattrygghet

Tilberedelse

Kveite kan tilberedes på mange måter, men en fellesnevner er at den ikke må varmebehandles for mye. Kjærnetemperatur på 55 C er perfekt, ellers blir den lett tørr.

Les mer om ulike konseveringsmetoder

Oppskrifter

Bilde av retten Kveitecarpaccio. Fotograf: .

Kveitecarpaccio

Carpaccio kan bokstavelig talt kalles rå nytelse. Det gjelder i aller høyeste grad for denne oppskriften, der du serverer kveite med en saus av honning og soya.

Se hele oppskriften

Bilde av retten Kveite til jul. Fotograf: Bent Raanes og Sarah Cameron Sørensen.

Kveite til jul

Skap et festmåltid og server stekt kveite med godt tilbehør til gjestene dine i julen. Server med mandelpotetpuré og en smakfull smørsaus.

Se hele oppskriften

Et større utvalg av oppskrifter finner man på 3 i uka eller under oppskrifter