Tegning av Fingertare
Illustrasjon som viser tilgjengelighet av Fingertare

Fingertare

(Laminaria digitata)

Fingertaren er en brunalge som kjennetegnes av at den bladaktige delen er oppsplittet i fingeraktige fliker. Fargen varierer mellom brun og gulbrun. 

Visste du at ...

Fingertaren tidligere var et viktig råstoff i produksjonen av alginat, et stoff som brukes i næringsmiddelindustrien blant annet til fortykningsmidler i iskrem og syltetøy. 

Utbredelse

Utbredelsesområdet strekker seg langs hele ytre norskekysten inkludert Svalbard og kan vokse ned til 20 meters dyp. 

Fangst

Blir i Norge høstet vilt. Taren er av høyest kvalitet på våren.

Les mer om de ulike fiskemetodene og hvordan man sikrer bærekraftig uttak av de ulike artene

Størrelse

Fingertaren kan bli inntil tre meter lang. På utsatte steder eller i områder med mye strøm, blir plantene lange og slanke. I roligere farvann blir stilken kort og den bladaktige delen bred. 

Les mer om sjømat som næringsmiddel og mattrygghet

Tilberedelse

Taren egner seg både til steking, koking og fritering, og kan benyttes i deiger, salater og supper. Taren egner seg også for tørking. Det er hovedsakelig bladet, og ikke stilken som er egnet som mat. 

Les mer om ulike konseveringsmetoder

Et større utvalg av oppskrifter finner man på 3 i uka eller under oppskrifter