Tegning av Sild
Illustrasjon som viser tilgjengelighet av Sild

Sild

(Clupea harengus L.)

Silda ble kalt for ”havets sølv”. Dette henspeiler ikke bare på fargen til fisken, men kanskje like mye på verdien den hadde. Ved siden av torsken har silda representert selve livsgrunnlaget mange steder langs kysten. Silda er lett gjenkjennelig, med blank, sølvfarget kropp, underbitt og kløftet hale. Den kan kun forveksles med brisling. Det første året kalles silda gjerne for mussa, andre året bladsild og det tredje feitsild. Kjønnsmoden sild heter gjerne storsild før gytingen og vårsild etterpå. Silda lever i store stimer. Den har en stor utbredelse og gjør lange vandringer. Vi deler gjerne silda inn i geografisk atskilte varianter eller underarter. Silda i norske farvann deles gjerne inn i norsk vårgytende sild og nordsjøsild, men det er ikke all sild som passer helt inn i denne klassifiseringen. Det finnes egne sildestammer i enkelte fjordsystemer, hvor silda ikke har så store gytevandringer. Svenskenes strømming en egen underart som lever i Østersjøen.

Visste du at ...

en sildestim kan være opptil 500 millioner individer

Utbredelse

Nordsjøsild er en pelagisk stimfisk som finnes i Nordsjøen, Skagerrak og Kattegat. Det er både høst-, vinter- og vårgytende sild i området, men den høstgytende nordsjøsilda dominerer. Den norske vårgytende silda (NVG) har hovedgyting utenfor Møre i februar– mars, men gyter også langs kysten av Nordland og Vesterålen. Den vandrer under oppveksten helt til Barentshavet. sidlebestanden er i svært god fortatning og MSC -sertifisert.

Fangst

Silda fiskes med snurpenot. I fisket etter nordsjøsild brukes det også trål.Nordsjøsild finnes i Nordsjøen, Skagerrak og Kattegat. Det er både høst-, vinter- og vårgytende sild i området, men den høstgytende nordsjøsilda dominerer. Sildefisket i Nordsjøen foregår hovedsakelig med ringnot i et direkte fiske med ringnotfartøy og trålere, og som bifangst i industritrålfisket, men har her ert minstemål på 20 cm.

Les mer om de ulike fiskemetodene og hvordan man sikrer bærekraftig uttak av de ulike artene

Størrelse

Fettinnholdet kan variere fra noen få prosent til om lag 30 prosent. Dette er avgjørende for kvaliteten, og det er forskjell på om fettprosenten er på vei opp, eller er avtagende. Når silda beiter på enkelte typer føde (åte) kan den endre kvaliteten, få endret lukt og bli følsom for støt og behandling. Her er det viktig å ha kunnskap om råvaren. Raskt bearbeiding er viktig for å bevare konsistens og fettstruktur. Silda har en ekstra rad tykkfiskbein, men beina er tynne og relativt myke. Vi lar oftest beina sitte i fileten. På grunn av det høye innholdet av flerumettet fett er silda en sunn fisk. Den har også mye smak. Nordsjøsilden blir sjelden større enn 35 cm, 400g og lever sjeldent lenger enn 15 år. Sild finner man oftest i butikkene i ulike marinerte eller spekede varienter, men fås også fersk i sesongen. Ellers får man også kjøpt sild året rundt som fersk fryst både hel, filet og som dobbel filet (butterfly).

Les mer om sjømat som næringsmiddel og mattrygghet

Tilberedelse

Dette er fisken som takler det meste. Ferske og fryste fileter egner seg til panering, steking og det lages gjerne sildekaker av den fersk. Med saltet, kryddersaltet og spekete sildefileter kan man marinere eller sylte til pålegg med mange ulike smaker. Sursild, tomatsil, kryddersild, sennepssild og rømmesild er nok de vanligste men her er det bare å eksperimentere...

Les mer om ulike konseveringsmetoder

Kart som viser utbredelsen av Sild

Flere utbredelseskart

Kart som viser utbredelsen av Sild

Oppskrifter

Bilde av retten Sildesalat med karri. Fotograf: .

Sildesalat med karri

Lag en god sildesalat med karri til påske. I denne oppskriften serveres den på flatbrød med ruccolasalat og dill, men du kan også servere den på brød.

Se hele oppskriften

Bilde av retten Sild med pepperrot og rødløk. Fotograf: .

Sild med pepperrot og rødløk

Dette er oppskriften på en smakfull påleggssild med pepperrot, rødløk, eple, crème fraîche og yoghurt. Med en ekstra dag i kjøleskapet får den enda mer smak.

Se hele oppskriften

Bilde av retten Sildinhos. Fotograf: .

Sildinhos

Denne oppskriften er en norsk variant av de klassiske bolinhos. Disse er laget med blant annet sild, potet, hvitløk og krydder, og servert med salsa og aïoli.

Se hele oppskriften

Et større utvalg av oppskrifter finner man på 3 i uka eller under oppskrifter