Torsk
Gadus morhua
- Liten/ingen tilgang
- Liten tilgang/lav kvalitet
- Varierende tilgang
- God tilgang, god kvalitet
-
Torsken har en stor utbredelse. Grovt sett deles bestandene ofte opp i skrei og kysttorsk. Skrei er en betegnelse på torsk fra nordområdene som foretar gytevandringer sydover mot kysten av Nord-Norge, med det mest kjente området i Lofoten. Kysttorsk er en fellesbetegnelse for mange lokale bestander av torsk, med hver sine vandringsmønstre og gyteområder.Kysttorsk består av flere bestander som igjen deles grov inn i Kysttorsk nord for 62˚N, Kysttorsk sør for 62˚N og Torsk i Nordsjøen, Skagerrak og Den østlige engelske kanal.
-
Torskefisket har vært svært viktig for kystbefolkningen. Det kommersielle fisket etter norsk kysttorsk foregår for det meste med passive redskaper som garn, line og juksa, men en del fanges også med snurrevad og trål. Den nord øst atlantiske torskebestanden er svært stor og fiskeriet er MSC sertifisert. For alt fiske etter torsk skal det opereres det med minstemål på 44 cm nord for 62˚N og 40 cm sør for 62˚N.
-
Kysttorsken kan bli opp til 20 år men blir sjelden mer enn 15, de kan bli 1,3 m lang og veie hele 40 kg. Det lages en rekke produkter som saltet, røykt og andre ferdigretter av torsk, men den selges også i stor grad som fersk enten hel, filet eller i skiver. I sesongen på nyåret kan det også være store mengder lever og rogn i torsken som ofte serveres til.
-
Torsken har et hvitt kjøtt med en relativt fast og flaket struktur. Smaken kan variere fra ganske nøytral til aromatisk med aroma av skalldyr. Kvaliteten på torsken varierer en hel del med årstidene. En gammel tommelfingerregel sier at vi skal bruke torsk i alle måneder med «r», og det er mye sannhet i det. Torsken er generelt best fra senhøsten og ut over vinteren, frem mot gytingen. Gytingen er energikrevende, og etter gytingen er torsken avmagret og lite attraktiv. Hvor lang tid det tar før kvaliteten er på topp igjen varierer med fødegrunnlaget og miljøforholdene.
Torsk er en utmerket matfisk som passer både til hverdags og fest, og det fins en rekke tradisjonelle oppskrifter på torsk som gjerne har gått i arv i generasjoner.Torsken tåler det meste i form av tilbehør og sauser, og serveres like gjerne med en kraftig kjøttsjy som en tung smørsaus eller en lettere oljebasert vinaigrette. Optimal kjernetemperatur på torsk sies å være 56˚C. Torsken er full av proteiner.
-
Torsk (Cod)