Taskekrabbe
- Liten/ingen tilgang
- Liten tilgang/lav kvalitet
- Varierende tilgang
- God tilgang, god kvalitet
-
Taskekrabben er nok det krepsdyret folk langs kysten er mest vant til å bruke. Den er tallrik mange steder langs kysten og finnes nord til Vesterålen. Taskekrabben kjennetegnes på den rødbrune fargen og de mørke klospissene. Hann- og hunnkrabber er litt forskjellige. Hannene har relativt flatt ryggskjold, store klør og smalt bukskjold. Hunnene har rundere ryggskjold, mindre klør og bredere bukskjold.
-
Kvaliteten på krabbene er veldig variabel. Generelt avhenger kvaliteten av biologiske forhold som skallskiftesyklus, beiting og kjønnsmodning. Når krabbene har tæret på opplagsnæringen gjennom vinteren er de relativt tomme og ubrukelige som mat. Det samme gjelder krabber som nylig har skiftet skall. Utover sommeren er krabbene aktive, finner mer føde og bygger opp igjen energilagrene. Samtidig danner de kjønnsprodukter. Hvis tettheten av krabber er for høy i et område, kan krabbene allikevel oppleve fødebegrensning, noe som går ut over kvaliteten, selv i høysesongen. I gode områder med passe tette bestander er krabbene av svært høy kvalitet på ettersommeren og utover høsten. Krabbene fiskes med teiner. Fisket er sesongbasert, ettersom kvaliteten er best fra sensommeren og utover høsten. Krabbene tas også av fritidsfiskere, både ved lystring, garnfangst og dykking.
-
Det er fanget hannkrabber på opp mot fem kilo og 30 cm i skallbredde, men den blir vanligvis ikke større enn 26 cm i skallbredde for hanner, og 22 cm for hunner.
-
Krabbene omsettes både levende, kokte, ferdig renset og nedlagt i skallet, samt som hermetikk. Bruk av fersk, nykokt krabbe har lange tradisjoner. Det hvite krabbekjøttet er søtlig, fast og smaksrikt. Innmaten består av rogn/melke, fordøyelseskjertel («brun innmat») og det nye skallanlegget som ligger innenfor skallet. Selv om krabben tradisjonelt brukes «naturell» kan den også inngå i svært mange sjømatretter. Krabben har en kraftig egensmak og tåler å kombineres med andre smakssterke ingredienser. Hvitt krabbekjøtt blandet inn i fiskefarse gir velsmakende fiskemat. Krabbekjøttet setter en god smak på fiskekraft og egner seg svært godt som pålegg, i salater, supper, pasta, osv. Krabbe kan gjerne kombineres med asiatiske smaker.
-
Taskekrabbe (Brown crab)