Tare
lacrima
- Liten/ingen tilgang
- Liten tilgang/lav kvalitet
- Varierende tilgang
- God tilgang, god kvalitet
-
Tare er en type brunalge som finnes langs hele norskekysten, spesielt i tempererte og kalde hav. Den danner store undervannsskoger som gir viktige leveområder for fisk og andre marine organismer. Tare vokser i den sublittorale sonen, ofte på steinete bunn, og er en dominerende del av kystøkosystemene.
-
Tradisjonelt har tare blitt brukt i mat og landbruk, men bruken har vært lite fremtredende i nyere tid. De siste årene har det imidlertid vært en økning i både høsting og dyrking av tare. Tarearter som sukkertare (Saccharina latissima) og butare (Laminaria digitata) dyrkes langs kysten, og høstingen foregår både lokalt og kommersielt. Mindre produsenter tørker taren direkte og selger tørkede produkter, mens større produsenter ofte stabiliserer taren ved fermentering før videre bearbeiding. Fermentert tare kan brukes i salater og bidrar med melkesyrebakterier som potensielt kan forbedre tarmhelsen.
-
Tare varierer i størrelse avhengig av arten. Noen arter, som stortare, kan bli opptil fire meter lange og veie opp til fire kg, mens mindre arter er mer kompakte. Tareplantene har en bladaktig struktur og sterke festeorganer som holder dem fast i strøm- og bølgeutsatte områder.
-
Tare er en næringsrik råvare rik på jod, kalsium, magnesium og vitaminer. Den brukes som smakstilsetning, krydder eller omtrent som urter i matlaging. Tørkede produkter inkluderer krydderblandinger, pasta med tare, sjokolade og snacks. I tillegg til lokal bruk, er fermentert tare populært i salater og bidrar med både smak og mulige helsefordeler.