Strandkrabbe
Carcinus maenas
- Liten/ingen tilgang
- Liten tilgang/lav kvalitet
- Varierende tilgang
- God tilgang, god kvalitet
-
Strandkrabben finnes i hele Europa. Den trives fra 0-6 meters dyp, men liker seg best på hard bunn. Den overlever temperaturer fra 0 til 30°C og saltinnhold på 4 til 52 ‰, og fins derfor i mange ulike biotoper. På steder med liten forskjell mellom flo og fjære holder de seg i vannkanten.
Uutnyttet art. Veldig varierende tilgang. Selges levende eller frossen.
Strandkrabben er den vanligste krabben i tidvassona i norske farvann. Strandkrabben er svært tilpasningsdyktig både i matvaner og fysiske egenskaper, og overlever i mange miljø.
-
I Norge er strandkrabben lite brukt, selv om kilder fra helt tilbake på 1700-tallet nevner at det har gått for seg teinefangst av «småkrabber». Lenger sør i Europa blir arten regnet som en delikatesse, og særlig i Storbritannia og Frankrike er fisket økonomisk viktig.
-
De største klørne kan brukes som fingermat. Rogn smaker fantastisk. Strandkrabbe brukes stort sett bare til å koke kraft på, men gir til gjengjeld en fantasisk kraft med rik krabbesmak.
-
De største klørne kan brukes som fingermat. Rogn smaker fantastisk. Strandkrabbe brukes stort sett bare til å koke kraft på, men gir til gjengjeld en fantasisk kraft med rik krabbesmak.