Steinbit Gråsteinbit
Anarhichas lupus
- Liten/ingen tilgang
- Liten tilgang/lav kvalitet
- Varierende tilgang
- God tilgang, god kvalitet
-
Gråsteinbit er mer stasjonær enn de andre steinbitartene, og finnes i Barentshavet, Norskekysten og Nordsjøen
-
Det drives ikke målrettet fiske etter gråsteinbit i samme grad som for flekksteinbit, men den taes både i trål og på garn og line. Voksne steinbiter har nesten ingen andre fiender enn dykkere og garnfiskere.
-
Steinbit ble tidligere betraktet som «ufisk», men er nå akseptert som en utmerket matfisk. Den inneholder 2,5 vektprosent fett og regnes som en halvfet fisk og kan bli opp til 125 cm og veie 20 kilo. Man får hovedsakelig kjøpt fersk filet kun i sesongen fra mai til september, men tilgangen i handelen noe varierende. Ellers får man kjøp fryste fileter stort sett hele året.
-
Steinbiten er bokstavelig talt så fast i fisken at den henger godt sammen, også når den blir skjært i mindre biter og godt varmebehandlet i en wok, på grill eller i ovnen. Kjøttet tåler også litt mer varmebehandling enn mange andre arter uten at den blir tørr, samtidig som du gjerne kan variere med spenstige smakstilsetninger og tilbehør. Steinbit egner seg også godt til frityrsteking med panering/røre og farse produkter som fiskekaker.