Steinbit- Flekksteinbit
Anarhichas minor
- Liten/ingen tilgang
- Liten tilgang/lav kvalitet
- Varierende tilgang
- God tilgang, god kvalitet
-
Flekksteinbit er en nordlig art som er utbredt i den arktiske delen av Nord-Atlanteren, og finnes både i fjordene og ute på bankene.
-
Det tas betydelige mengder flekksteinbit i nordområdene. Den fangstes med bunntrål, line og garn.
-
Steinbit ble tidligere betraktet som «ufisk», men er nå akseptert som en utmerket matfisk. Den inneholder 2,5 vektprosent fett og regnes som en halvfet fisk og kan bli opp til 125 cm og veie 20 kilo. Flekksteinbiten får man hovedsakelig kjøpt som fersk filet kun i sesongen fra mai til september. Ellers får man kjøp fryste fileter stort sett hele året.
-
Flekksteinbiten er en svært god matfisk. Kjøttet er fast og aromatisk, med en særegen, skalldyraktig aroma. Det er populært til bruk ferskt – stekt eller dampet. På grunn av det faste og velsmakende kjøttet kalles steinbiten ofte kotelettfisk. Ved bruk av steinbit er det viktig å vurdere råstoffets karakter (fasthet, tekstur og modenhet), og vurdere bruken etter råvarens egenskaper. Helt fersk kokes, litt mer modnet fisk brukes til steking. Steinbiten er bokstavelig talt så fast i fisken at den henger godt sammen, også når den blir skjært i mindre biter og godt varmebehandlet i en wok, på grill eller i ovnen. Kjøttet tåler også litt mer varmebehandling enn mange andre arter uten at den blir tørr, samtidig som du gjerne kan variere med spnstige smakstilsettinger og tilbehør. Steinbit egner seg også godt til frityrsteiking med panering/røre og farse produkter som fiskekaker.