Skate(flere arter)
Rajidae spp.
De eldste fossilene av skatelignende fisker er ca. 150 millioner år gamle, og man tror de utviklet seg fra haien som gjennom flere generasjoner tilpasset seg et liv på bunnen.
- Liten/ingen tilgang
- Liten tilgang/lav kvalitet
- Varierende tilgang
- God tilgang, god kvalitet
-
Utbredelsesområdet strekker seg langs hele norskekysten. I Skagerak og den nordlige delen av Nordsjøen er kloskate den eneste arten som har blitt fanget hvert år, piggskaten er mest tallrik på Vestlandet og i Midt-Norge og spisskate er mest tallrik i Hordaland.
-
I Norge blir skatene tatt som bifangst i ulike garnfiskerier, og noe blir også tatt i trål. Artene gyter hovedsakelig om våren i kystnære områder.
-
Skatene kan normalt bli opptil 90 cm lange og 17 kg tunge. Disse kan bli opptil 20 år gamle.
-
Det er vingene på skatene som er spiselige. Kjøttet har utmerket tekstur og egner seg godt til steking. Smaken er nydelig og kan minne om skalldyr. Skatevinger blir av mange regnet som en delikatesse. På grunn av det høye innholdet av urea er det viktig at skaten fileteres raskt og tilberedes/serveres i løpet av et par dager, hvis ikke kan man risikere at kjøttet smaker ammoniakk. Skaten tåler å tilberedes på en rekke ulike måter og kan steikes hel på beiner eller som filet, bakes i ovnen, dampes, trekkes/posjeres og syltes. Den kan gjerne også fylles med farse og eller grønnsaker og bakes eller dampes i ovnen. En klassiker med skate er å pannesteke vingene med rikelig med smør og etter skaten er gyllen og fin tilsettes masse finhakket sjalottløk, kapers, sitron og persille, passer også gjerne med pepperrot.