Rognkjeks
Cyclopterus lumpus
Visste du at det hvert år oppdrettes mange millioner rognkjeks som blir brukt som rensefisk for lus i lakseoppdrett?
- Liten/ingen tilgang
- Liten tilgang/lav kvalitet
- Varierende tilgang
- God tilgang, god kvalitet
-
Utbredelsesområdet strekker seg langs hele norskekysten, men den regnes for å være mest tallrik i Nordland, Troms og Finnmark.
Rognkjeks er en benfiskart i rognkjeksfamilien. Den er lett å kjenne igjen med sin karakteristiske runde kropp, tykke hud, syv rekker med beinknuter og spennende farger. Fargen kan variere fra rødt og rosa til grønt og blått. Hunnen blir kalt rognkjeks og hannen blir kalt rognkall. De finnes normalt på 50- 150 meters dyp om vinteren, men trekker grunt på 10-40 meters dyp i gytetiden om våren. Rognkjeksen lever av maneter og andre planktonorganismer.
Varierende tilgang. Fiskes om våren, bare rognen utnyttes.
-
I Norge blir rognkjeksen tatt som bifangst i nesten alle fiskerier. I Nord- Norge foregår det et direktefiske på rognkjeks med bunngarn. Arten gyter hovedsakelig i april-juni og det er også da fisket normalt foregår. Det er i all hovedsak rognen som etterspøres og brukes i stort volum til kaviarproduksjon.
-
Rognkjeksen kan bli opptil 63 cm lang og 5,5 kg tung. Den har en levealder på rundt 7-8 år.
-
Rognen til rognkjeksen smaker nydelig og brukes i dag ofte til kaviarproduksjon. Men kjøttet er også velsmakende og i det siste har flere fått øynene opp for det. Fileten på rognkallen egner seg godt til steking.