Rødspette
Pleuronectes platessa
- Liten/ingen tilgang
- Liten tilgang/lav kvalitet
- Varierende tilgang
- God tilgang, god kvalitet
- *
Gyter
-
Rødspetten er vanlig langs hele kysten. Den er lett gjenkjennelig på de tydelige, røde flekkene, men det er viktig å merke seg at også skrubbe og sandflyndre kan ha røde flekker. Et annet kjennetegn er at rødspetten har en rekke av beinknuter fra baksiden av øynene og bakover mot gjellelokket. Rødspetten kan bli minst syv kilo. Den finnes på sandbunn, helt fra fjæresonen og ned til flere hundre meters dyp.
-
Rødspetten er en ettertraktet matfisk som fangstes med både bunntrål, snurrevad og garn. I Nordsjøen drives det et intensivt fiske etter rødspette og andre flyndrer, og bestandene er hardt beskattet. Det er derfor innført reguleringer på dette fisket. Rødspetten er en populær fisk også hos hobbyfiskere.
-
Rødspetten blir normalt rundt 50 cm og 1 kg, men det er observert individer på opptil 1 m med en vekt på rundt 7 kg. Norgesrekorden er 5,2 kg og 69 cm.
-
Rødspetten har fast, hvitt og mildt velsmakende kjøtt. Det har en litt søtlig smak som gjør det lett å like. Tradisjonelt ble store rødspetter delt i trekanter og kokt. Små rødspetter kan tilberedes hele, med eller uten skinn. Det er også vanlig å filetere fisken. Skinnet på undersiden kan med fordel sitte på. Rødspettefileter er meget anvendelige i videre prosessering og kan brukes på ulike måter, både stekt, fritert, panert og til ovnsbaking.
Oppskrifter på rødspette og andre flyndrefisk finner du på Godfisk.no
-
Rødspette (Plaice)