Piggvar
Scophthalmus maximus
- Liten/ingen tilgang
- Liten tilgang/lav kvalitet
- Varierende tilgang
- God tilgang, god kvalitet
-
Piggvar er en flyndrefisk som tilhører varfamilien. Det er lite fangst av vill piggvar i Norge, oppdrett er derfor et svært godt alternativ.
Mesteparten av piggvaren som omsettes i Europa kommer fra oppdrett.
Oppdrett foregår i kar på land. Stamfisk av piggvar strykes og egg og melke befruktes kunnstig. Nyklekte larver fores med levendefôr i en periode før den vines til tørrfôr.
En stor andel av piggvaren som brukes i Europa er oppdrettsfisk. Det oppdrettes mest piggvar i Spania, men både i Frankrike og Danmark produserer piggvar. På grunn av det beskjedne fisket er det lite piggvar på det norske markedet. Det er synd, for piggvaren er en eksepsjonelt god matfisk. Den har en fast tekstur og en særegen aroma som gjør at mange mener at dette er den beste fisken som finnes. Piggvar har alltid vært ansett som en eksklusiv råvare, med høy pris. Piggvaren går hovedsakelig til delikatessemarkeder og restauranter.
-
Den er nesten rund og kan bli 10 – 12 kg. Piggvaren slaktes på eget slakteri når den er over 3 kg.
-
Piggvaren brukes ofte filetert, men gir større smaksutbytte hvis finneranden får følge med, for eksempel delt som koteletter. Når den brukes dampet eller bakt bør bena være på, da dette gir et mer smakfullt og saftig resultat enn ren filet. Fettet som ligger langs finneranden er meget smakfullt og kan med fordel sitte på under tilberedning.
Oppskrifter med piggvar finner du på Godfisk.no