O-skjell
Modiolus modiolus
JAN
FEB
MAR
APR
MAI
JUN
JUL
AUG
SEP
OKT
NOV
DES
- Liten/ingen tilgang
- Liten tilgang/lav kvalitet
- Varierende tilgang
- God tilgang, god kvalitet
-
O-skjellet finnes langs hele norskekysten. Skjelldykkere fangster en del oskjell.
-
O-skjellene høstes gjerne når de har nådd en størrelse på minst 10 centimeter. Disse skjellene er gjerne 15 – 20 år gamle.
-
O-skjell er en art av muslinger som tilhører blåskjellfamilien. Det ligner blåskjellet, men blir større, vanligvis 12–15 cm. Enkelte blir opptil 20 cm.
-
O-skjell er et godt matskjell, som må dampes og renses før bruk. Vi bruker de røde gonadene, og evt finsnittet kappe og lukkemuskel. Renset o-skjellmat har en kraftig, delikat skjellsmak og kan brukes i en rekke ulike tilberedninger. Den solide smaken tillater bruk av smakssterke ingredienser, og o-skjellmat blir svært vellykket både i gratineringer, i vårruller, pastaretter osv.