Lysing
Merluccius merluccius
Deler av fiskeriet er MSC-sertifisert.
- Liten/ingen tilgang
- Liten tilgang/lav kvalitet
- Varierende tilgang
- God tilgang, god kvalitet
-
Lysingen er torskefisk som er gjenkjennelig på en langstrakt kropp, blank farge, underbitt munn med kraftige tenner og blåsvart munnhule. Den har en kort og en lang ryggfinne. Lysingen er en rovfisk som beveger seg i hele vannsøylen, og kan finnes ved bunnen, helt ned til 1000 meters dyp, midt i vannmassene og ved overflaten. Den er vanlig i Atlanterhavet, nordover til Midt-Norge
-
Lysing fangstes i all hovedsak med garn. Lysingen er sterk og har en tendens til å vikle seg veldig inn i garnene, noe som medfører mye ekstra arbeid for fiskeren. En egen kvalitetsstandard er utviklet, kjøper du lysing med kvalitettsgaranti (link: http://www.lysing.no/) er du sikret ypperste kvalitet. I Norge er lysingen hovedsakelig blitt tatt som bifangst, men det har også utviklet seg et direkte fiske etter lysing. Lysingen er en svært ettertraktet fisk lenger syd i Europa, og kan oppnå gode priser.
-
Lysingen kan bli over 10 kg, men fangstene består vanligvis i størrelsene 2-6 kg.Den selges fersk som hel fisk eller filet.
-
Lysingen har en beinstruktur som gjør den lett å rense og få beinfri. Den har en mild sødmefylt smak og hvitt, fast fiskekjøtt med flakestruktur. Fisken er svært anvendelig, tåler mange smakstilsettinger, og det skal dessutan mye til for å overkoke den. Den egner seg både på grill, stekt, bakt og posjert. På grunn av det møre kjøttet er den meget god til ovnsbaking.
-
Lysing (Hake)