Laks
Salmo salar
- Liten/ingen tilgang
- Liten tilgang/lav kvalitet
- Varierende tilgang
- God tilgang, god kvalitet
-
Norsk atlantisk laks forekommer i vill tilstand i Nord-Atlanteren, og blir gjerne omtalt som den flotteste laksearten. Laksen veksler mellom ulike livsfaser i fersk- og saltvann. Den ville laksen gyter i elver, eggene blir klekket her og yngelen lever flere år i elvene før de vandrer ut i sjøen. I denne fasen tilpasser fisken seg det salte sjøvannet, og endrer farge og kroppsform. Fra brunlig parr med flekker på kroppssidene blir fisken til sølvblank, slank smolt. Smolten stikker så til havs, ofte i stimer. I flere år beiter fisken på det den kan finne av byttedyr. Når laksene nærmer seg kjønnsmodningen starter tilbakereisen mot elven de ble født. Fra beiteområdene ute i havet navigerer laksen seg da tilbake mot kysten. Fremme ved elven må fisken igjen tilpasse seg. Denne gangen fra salt- til ferskvann. I elvene leter laksen etter en velegnet gyteplass og søker etter en make for å gyte.
Oppdrettslaksen har samme opphav som villaksen. Oppdrettslaksen har andre egenskaper enn vill-laksen fordi man har avlet på ønskede egenskaper fra 41 ulike vill-laks strammer. Oppdrettslaksen har derfor raskere vekst og større sykdomsmotstand.
Det tar mellom to og tre år fra lakserognen blir klekket og til laksen er ferdig utvokst og spiseklar. I løpet av disse årene går laksen gjennom ulike faser. Norsk atlantisk laks er en anadrom fisk, det vil si at fisken har yngelstadiet i ferskvann, og har sitt voksne liv i saltvann. For villaksen betyr det at den fødes og vokser seg stor nok i elver før den vandrer ut i havet på næringssøk og så går tilbake til elven for å gyte når tiden er moden.
For laks i oppdrett betyr det yngelfasen i landbaserte kar tilknyttet elver med friskt vann, før laksen har utviklet seg til å bli smolt, som kan settes ut i større merder i havet. Her fôres laksen opp med spesialtilpasset næring, nøye sammensatt for å dekke laksens behov for næring, holde den frisk og oppnå ønsket tilvekst.Med moderne lakseoppdrett kan man i dag få høy kvalitets norsk atlantisk laks året rundt. Kvaliteten på norsk laks er så høy at den kan spises rå.
Om merder: I dag består et typisk oppdrettsanlegg av seks til ti merder og har mellom 3000-4000 tonn fisk. Merder består av et flyteelement i overflaten og en notpose hvor fisken svømmer. Merdene er forankret i bunnen og måler om lag 50 meter i diameter og de største merdene har en omkrets på 200 meter. I en merd kan det maksimalt være 2,5 prosent fisk og resten vann.
I produsert tonnasje er laksen i dag Norges viktigste husdyr.
-
Oppdrett av laks er ca 1,2 millioner tonn årlig, mens villfangst av laks er mindre enn 1000 tonn i Norge. Oppdrett av laks har gjort at laks er gjort tilgjengelig året rundt for alle.
Mye av sjømaten vår kommer fra oppdrettsanlegg. I oppdrett kan vi styre produksjonen. Gjennom bruk av lys kan naturlige kjønnsmodningsprosesser forsinkes. Gjennom kontrollert fôring kan oppdretterne styre veksten på fisken og oppnå en jevn og forutsigbar kvalitet. Oppdrettsfisken har derfor mindre sesongvariasjoner enn villfisken. Oppdrettsfisk slaktes under kontrollerte betingelser i godkjente fiskeslakterier. Når oppdrettsfisken kommer med brønnbåt fra et oppdrettsanlegg, samles den i en eller flere ventemerder i sjøen utenfor slakteriet. Der roer den seg ned et par dager før den blir pumpet inn i slakteriet, eventuelt via en kjøletank for å roe seg ytterligere og få ned temperaturen på fisken. Avlivingen skjer under kontrollerte forhold. Slakteriene har nøye kontroll og kvalitetsvurdering av fisken som passerer gjennom anlegget, både gjennom bedriftenes selvpålagte kontrollsystemer og gjennom kontroll fra Mattilsynet.
-
Laksen slaktes når den er mellom 4-6 kg og selges i utallige produktvarianter.
-
Oppdrettslaksen er et ettertraktet produkt som brukes på svært mange måter over praktisk talt hele verden. Noe av årsaken til populariteten til laks er rødfargen i fileten. I naturen tar laks og ørret opp fargen fra byttedyr. Fargen er fettløselig, og hos laksefisk lagres fett i fileten. Dette gjør at laksen får et høyt innhold av smakfullt og sunt fett kombinert med god farge. I oppdrettet må fargestoffene tilsettes i fôret. Laksen har god holdbarhet.
-
Laks (Salmon)