Kveite oppdrett
Hippoglossus hippoglossus
- Liten/ingen tilgang
- Liten tilgang/lav kvalitet
- Varierende tilgang
- God tilgang, god kvalitet
-
Produksjon av kveite drives i dag av et lite antall aktører i Norge. Produksjonen starter på land i store kar, der eggene klekkes etter 10 dager. I den første perioden lever larvene av plommesekken. Når den er spist opp, vil de gå over til å spise krepsdyret Artemia som levende fôr. Etter hvert går de over til tørrfôr. Når fisken har oppnådd en viss størrelse, blir den flyttet til store kar på landanlegg eller til flatbunnede sjømerder med egne hyllesystemer. Merdene har friskt sjøvann med kjølig og stabil vanntemperatur. Etter 3 til 4 år har kveita oppnådd en størrelse på 6–7 kg.
-
Kveite fra oppdrett er tilgjengelig hele året.
-
Kveiten slagtes som regel når de har vekt mellom 5-10 kg.
-
Kveiten er en meget god matfisk og oppdrettskveiten holder en meget høy kvalitet. Kjøttet er fast, hvitt og aromatisk og har en rekke anvendelsesmuligheter. Stor fisk gjør det mulig å produsere ulike stykninger til ulike bruksområder. Kjøttet og fettlaget som ligger mellom fileten og skinnet, og ute ved finnebasis er meget smakfullt, og kotelettstykker og stykninger som har disse delene intakte er meget anvendelige.
Kveite kan tilberedes på mange måter, men må ikke varmebehandles for mye, da blir den tørr. Kveite tåler tilbehør med sterke smaker. Å bake kveite hel gjør at fisken blir saftig og naturlig på smak, enkelt og godt!
-
Kveite (Halibut)