Kveite
Atlantisk villkveite
Hippoglossus hippoglossus
- Liten/ingen tilgang
- Liten tilgang/lav kvalitet
- Varierende tilgang
- God tilgang, god kvalitet
- *
Fredet
-
Kveita finnes på begge sider av Nord-Atlanteren, fra Biscaya og helt nord i Nordishavet.
Den har en langstrakt kropp og mørk brunlig farge med lysere felt langs finnene. Sidelinjen går i en bue over brystfinnen.
Unge kveiter kan finnes på grunt vann, mens store individer foretrekker store dyp og finnes fra et par hundre meters dyp og nedover. Kveita er en god svømmer og går gjerne oppe i vannmassene på jakt etter byttedyr.
-
Kveite fiskes med line og garn. Siden kveite er en attraktiv ressurs, er det viktig å få til en bærekraftig modell for fisket. Kveitebestandene var i lang tid ganske nedfisket, men har i senere tid hatt positiv utvikling og fisket har tatt seg opp igjen noe.
-
Det er tatt kveiter på nesten 300 kilo. Kveite fiskes med line og garn. I dag er kveitebestandene ganske nedfisket, og det målrettede fisket begrenset. Oppdrettskveite er et godt alternativ! De store kveitene har dessverre et høyt innhold av miljøgifter, og det er derfor utkastpåbud for kveite på over to meter.
-
Kveiten er en meget god matfisk som alltid har vært høyt priset. Oppdrettskveiten holder også en meget høy kvalitet. Kjøttet er fast, hvitt og aromatisk og har en rekke anvendelsesmuligheter. Stor fisk gjør det mulig å produsere ulike stykninger til ulike bruksområder. Kjøttet og fettlaget som ligger mellom fileten og skinnet, og ute ved finnebasis er meget smakfullt, og kotelettstykker og stykninger som har disse delene intakte er meget anvendelige.
Kveite kan tilberedes på mange måter, men må ikke varmebehandles for mye, da blir den tørr. Kveite tåler tilbehør med sterke smaker. Å bake kveite hel gjør at fisken blir saftig og naturlig på smak, enkelt og godt!
-
Kveite (Halibut)