Hyse (kolje)
Melanogrammus aeglefinus
- Liten/ingen tilgang
- Liten tilgang/lav kvalitet
- Varierende tilgang
- God tilgang, god kvalitet
- *
Gyter
-
Hysen er en torskefisk og er lett gjenkjennelig på grunn av sitt overbitt, og en tydelig mørk flekk bak brystfinnen. Hysen finnes langs hele kysten, men er særlig vanlig i nord. Den er en bunnfisk som foretrekker bløt bunn og lever av dyr som lever i og på bunnen. Hysen beiter ved å søke etter byttedyr med munnen nede i bunnsubstratet.
-
Hysen er en viktig ressurs, og det drives et betydelig kommersielt fiske etter den, både med trål, snurrevad, garn og line.
-
Hysen kan bli opptil 19 kilo, men vanlig størrelse er et par kilo.
-
Kjøttet hos hysen er hvitt og har en mild smak. Det er relativt tandert og har begrenset holdbarhet i fersk tilstand. Hysen må derfor behandles forsiktig for at kvaliteten ikke skal bli redusert. Hysen brukes ofte til farseproduksjon. Den kan også tørkes, og tørrfisk av hyse er meget velsmakende.