Hummer
Homarus gammarus
- Liten/ingen tilgang
- Liten tilgang/lav kvalitet
- Varierende tilgang
- God tilgang, god kvalitet
-
Hummeren lever på blandet hard/sand-bunn i relativt grunne farvann. Den går sjeldent dypere enn 30–40 meter og foretrekker bunnforhold med mange skjulesteder. Hummeren vokser langsomt, og som andre krepsdyr vokser den kun hver gang den skifter skall. En voksen hummer som er kommet opp i fangstbar størrelse, er minst 6–7 år gammel. Den kan bli mer enn 30 år gammel og veie mer enn fem kilo.
-
Fangsten av hummer har lange tradisjoner langs kysten, og bestandene har i tidligere tider vært mye større enn i dag. Hummeren fiskes kun med teiner, og fisket er strengt regulert med minstemål, sesong og vern av rognhummer. I stort sett hele utbredelsesområdet har bestandene gjennom lang tid vært utsatt for et mye større fiskepress enn de tåler – både lovlig og ulovlig. Det arbeides kontinuerlig med å få til en god forvaltningsmodell for hummer, inkludert fredningsområder. Alle som skal fiske hummer må registrere seg på Fiskeridirektoratet sine sider før sesongen starter.
-
Hummeren leveres levende og er sortert på størrelse. Den kan bli mer enn 30 år gammel og veie mer enn fem kilo.
-
Hummer er en av de dyreste råvarene fra havet. Hummerkjøttet er fast og har en kraftig egensmak preget av en markant sødme, også innmaten er søtlig. Hummeren brukes tradisjonelt kokt, naturell, men kan også inngå som tilbehør i andre retter, og brukes både grillet og gratinert. Under grillingen karamelliseres karbohydrater i hummerkjøttet, noe som fremhever og forsterker søtsmaken. Hummerskallet er en fin ressurs til supper og sauser.
På grunn av hummerens popularitet og høye pris er det en lang tradisjon å oppbevare hummeren levende frem til salg. Dette gjøres i såkalte hummerparker som er overbygde anlegg med sjøvannstilgang hvor hummerne oppbevares i bassenger, kummer eller kar. Hummerparkene kan forsyne markedet med levende hummer hele året, ikke bare i fangstsesongen.