Hestmakrell
Trachurus trachurus
Visste du at navnet har sin opprinnelse i at man trodde andre småfisk kunne ”ri” på ryggen til hestmakrellen over store distanser?
- Liten/ingen tilgang
- Liten tilgang/lav kvalitet
- Varierende tilgang
- God tilgang, god kvalitet
Råd om nullfangst.
-
Hestemakrell (som også kalles taggmakrell) er en pelagisk stimfisk i taggmakrellfamilien. Det er en slank, ganske høyreist fisk som kjennetegnes med sine pigger, plateformede skjell langs sidelinjen og tydelige mørke flekk på gjellelokkets bakkant. Fargen på den øvre delen av kroppen varierer fra nesten svart eller grått til blågrønt og den nedre delen av kroppen er vanligvis blekere mot sølv. Den finnes vanligvis relativt grunt, og stimer ofte sammen med makrell. Hestemakrellen lever normalt av bunndyr om vinteren, og plankton, yngel, liten brisling, sild og blekksprut om sommeren.
Utbredelsesområdet strekker seg langs hele norskekysten opp til Lofoten i Nord, men den er mest tallrik i Nordsjøen til Nord-Trøndelag.
-
I Norge blir det meste av Hestmakrell tatt som direktefiske med trål eller not om høsten fra august til desember. Ellers forekommer den som bifangst i ulike fiskeri mer eller mindre hele året. Den viktigste gyteperioden er i mai og juni.
-
Hestmakrell kan bli opptil 40 cm lang og 1,6 kg tung. Den kan bli så gammel som 40 år, og blir normalt kjønnsmoden når den er mellom 2 og 4 år gammel.
-
Kjøttet er velsmakende og rikt på omega 3 fettsyrer. Dette er en fet fisk på lik linje med sardiner, makrell og sild. Hestmakrellen er noe midlere i smaken og gir noe dårligere filetutbytte enn makrellen. Den egner seg godt til både steking, frityr og røking. Den blir også brukt mye fra hermetikk. Bør tilberedes raskt som ferskvare.