Haneskjell
Chlamys islandica
- Liten/ingen tilgang
- Liten tilgang/lav kvalitet
- Varierende tilgang
- God tilgang, god kvalitet
-
Haneskjellet er en kaldtvannsart som hovedsakelig finnes i Nord-Norge og i nordområdene. Det finnes også enkelte bestander i kalde bassenger i fjordene lenger syd.
-
På 1980-tallet ble det utviklet et fiske etter haneskjell på bestandene i nordområdene. Trålere ble ombygd til skjellskrapere, og i perioden fra 1985 til 1990 ble det drevet et intenst fiske på bestandene ved Jan Mayen, Bjørnøya og Svalbard. Fisket resulterte i en rask overbeskatning av bestandene, samtidig som markedet ble overmettet på haneskjell. Eventyret kollapset, og uttaket av haneskjell i nordområdene har siden vært minimalt da skraping har blitt vært forbudt i Norske havområder. Bestandene har tatt seg opp igjen etter flere tiår uten fiske, og i 2023 startet et nytt fiskeri etter haneskjell basert på å pumpe opp haneskjell fra bunn. Målet er et bærekraftig fiske med fiskeredskap som er mer skånsomt til havbunnen og der forvaltningen følger med på bestandsutviklingen og økosystempåvirkninger.
-
Uutnyttet art, med veldig varierende tilgang. Pakkes og selges i løsvekt. Kan bli 12 – 13 cm, men regnes som fangstbar fra 6 cm.
-
Haneskjell er en kamskjellart og tilnærmet lik kamskjell også i bruk og kan derfor brukes i alle kamskjelloppskrifter, men vær ekstra varsom med varmebehandlingen ettersom de er så små og derfor lett kan bli seige.