Glassvar
Lepidorhombus whiffiagonis
- Liten/ingen tilgang
- Liten tilgang/lav kvalitet
- Varierende tilgang
- God tilgang, god kvalitet
- *
Gyter
-
Utbredelsesområdet strekker seg langs norskekysten opp til Lofoten, men glassvaren er ikke særlig tallrik i våre farvann. Den er mest tallrik utenfor de britiske øyer.
Glassvar er en venstrevendt flyndrefisk. Kroppen er avlang og ganske flat, munnen svært stor, og øynene sitter midt på oversiden av hodet. Fargen varierer mellom gulbrun til brunrød, med uregelmessige mørke flekker. Den finnes som regel på sand- og mudderbunn på 50- 700 meters dyp, men fisken kan også forekomme grunnere. Den store munnen gjør at glassvaren kan spise forholdsvis store byttedyr som fisk, blekksprut og krepsdyr.
I fisket etter flatfisk kommer det inn et mindre kvantum glassvar. Arten finnes fåtallig langs norskekysten opp til Lofoten. Kilde: https://snl.no/glassvar
-
I Norge blir glassvaren tatt som bifangst ved trålfiske. Ellers forekommer den ofte som bifangst i ulike garnfiskerier langs kysten. Noe blir landet, men potensialet er der for å få landet mer av denne bifangsten. Arten gyter hovedsakelig fra januar til mars. Glassvaren er på sitt feteste om høsten etter å ha spist seg godt opp gjennom sommeren.
-
Glassvaren kan bli opptil 60 cm lang og 3 kg tung. Den kan bli 14-15 år gammel.
-
Kjøttet har flott tekstur og smak. Smaken er mest fremtredende i den nederste tynnere fileten. Egner seg godt til både steking, grilling og frityr. Det tynne skinnet er nydelig frityrstekt og gir en sprø munnfølelse og en rund og karamellisert smak.