Blåskjell
Mytilus edulis
- Liten/ingen tilgang
- Liten tilgang/lav kvalitet
- Varierende tilgang
- God tilgang, god kvalitet
- *
Gyter. Liten matfylde
-
Blåskjell vokser langs hele kysten, men trives best i temperaturer mellom 8 og 10 grader.
Blåskjelloppdrett er en av de mest miljøvennlige og bærekraftige måtene å produsere mat på.
Skjellene får all sin mat gjennom å filtrere planktonorganismer ut av vannet som passerer forbi. Dette gjør at man ikke trenger å tilføre fôr eller andre stoffer til vannmiljøet ved skjelloppdrett.
-
Dyrking av blåskjell baserer seg på innsamling av vill yngel som dyrkes på tau eller strømper som henger i vannet. Blåskjelldyrkingen skjer derfor gjerne i to faser, hvor anlegget blir høstet etter den første vekstsesongen, skjellene størrelsessortert og satt ut igjen i dyrkingsstrømper i et passende antall per meter. Skjellene høstes etter to til tre år. Da er det mellom 5 og 7 cm langt og veier vel 10 g.
Skjell kan akkumulere gift fra giftige alger, og blåskjellene må derfor kontrolleres før høsting.
Mesteparten av blåskjellproduksjonen foregår hos to produsenter i Trøndelag. Totalproduskjonen er 1300 tonn
-
Blåskjell kan bli opptil 10 til 15 cm.
-
Kvaliteten på blåskjell varierer mye gjennom året. Mye av maten i skjellene utgjøres av kjønnsproduktene, og under gytingen forsvinner derfor mye av skjellenes kroppsmasse som egg eller melke. Kvaliteten faller dramatisk i denne perioden, og skjellene bruker så sommer- sesongen til å bygge seg opp igjen. Perioden fra gytingen om våren og et stykke ut over sommeren er ofte lavsesong. På den annen side ser vi fra tid til annen at blåskjellene har en mer spredt gyteperiode over flere måneder, og kvaliteten blir dermed jevnere med fine skjell også gjennom sommeren.
Ferske blåskjell skal alltid brukes levende. Fra naturens side tåler de tørrlegging og kan holdes levende relativt lenge etter opptak. Overlevelsen avhenger imidlertid av skjellenes kondisjon og lagringsforholdene. Smaken på skjellene blir dårligere hvis de lagres for lenge. Vi må derfor alltid forsøke å få tak i så ferske skjell som mulig, og stille krav til leverandørene.
I matlagingen bruker vi hele skjellmaten. skjellmaten skal ha kort tilberedning, slik at den ikke krymper og blir seig. Blåskjell brukes tradisjonelt dampet, gjerne smakssatt med hvitvin, hakket løk, hvitløk, persille eller andre krydder. Det finnes også et utall andre tilberedningsmåter for blåskjell. De er velegnet til gratinering, i supper, gryter og andre sjømatretter.