Blålange
Molva dipterygia
- Liten/ingen tilgang
- Liten tilgang/lav kvalitet
- Varierende tilgang
- God tilgang, god kvalitet
-
Blålange likner på lange, men har en lys farge med blålig rygg. Den lever på dypt vann. Bestandene er ikke robuste nok til at det kan drives et direkte fiske på den, og arten har lenge vært rødlistet. Blålange som kommer på markedet er derfor bifangst i fiske etter andre dypvannsarter som lange og brosme.
-
Siden 2006 har blålange stått på den norske rødlisten som truet (EN endangered).
For å sikre gjenoppbygging av bestanden i norske områder, ble det i 2009 innført forbud mot direkte fiske og en bifangstgrense på 10 % innblanding av blålange. Dette forbudet gjelder for alle, selv sportsfiskere. For fartøyer fra andre land og for fiske etter blålange i andre områder, blir det fastsatt kvoter årlig.
I norske farvann fiskes blålange mest med garn, deretter kommer line og trål. I andre områder fiskes blålange hovedsakelig med trål.
-
Maks størrelse er 15 kg og 1,5 m og levetid er minst 30 år.
-
Langen er velsmakende og har mange av de samme bruksområdene som andre torskefisk. Kjøttet kan imidlertid være litt bløtt og grovt i strukturen. Lange egner seg godt både til farseproduksjon og til tørking og klippfiskproduksjon. En del tørket lange brukes til produksjon av lutefisk.