Hjerteskjell
Cerastoderma edule
JAN
FEB
MAR
APR
MAI
JUN
JUL
AUG
SEP
OKT
NOV
DES
- Liten/ingen tilgang
- Liten tilgang/lav kvalitet
- Varierende tilgang
- God tilgang, god kvalitet
- *
Gyter, liten matfylde
-
Hjerteskjell er en familie av muslinger. De har sterkt utbuete, hjerteformede, kraftige skall med tydelige, ofte piggete ribber som går radiært ut fra umbo – derav navnet hjerteskjell. Store forekomster på sandstrender hvor høsting kan være i konflikt med friluftsinteresser.
-
Det høstes en del hjerteskjell i strandsonen. Disse skjellene ligger nedgravd like under sandoverflaten. De kan høstes med spade eller rive på lavvann. Hjerteskjellene må stå i rent vann et døgn eller to for å kvitte seg med sand før tilberedning.
-
Uutnyttet art hvor tilgang er uforutsigbar. Ca. 5-7 cm i bredde. Pakkes i 1 – 2 kgs nett eller selges i løs vekt. Hjerteskjell blir ofte solgt som tilleggsprodukt fra grosistene som selger blåskjell og kamskjell.
-
De brukes vanligvis dampet, og gjerne i kombinasjon med annen sjømat – i supper, pastaretter osv. Hjerteskjellene har god sødme og en fast tekstur. Det er viktig å gi dem en rask varmebehandling, slik at de ikke blir seige.