Ål
Anguilla anguilla
- Liten/ingen tilgang
- Liten tilgang/lav kvalitet
- Varierende tilgang
- God tilgang, god kvalitet
Fredet
-
Den europeiske ålen er utbredt fra Nord-Afrika og Middelhavslandene i sør til Kvitsjøen i nord. I Norge finnes ålen langs hele kysten og i ferskvann, inkludert innsjøer og elver. Den er registrert i nærmere 1800 norske innsjøer og i alle fylker. Ålen gyter i Sargassohavet, og larvene driver med havstrømmene mot Europa før de utvikler seg til glassål og vandrer opp i elver og innsjøer.
-
Tradisjonelt har ålefiske foregått med ruser, teiner, line, lyster og ålekister under ålens utvandring fra ferskvann. Siden 2009 har ålefiske vært forbudt i Norge, med unntak av et begrenset forskningsfiske, på grunn av bestandens kritiske tilstand.
-
Hunnål kan bli opptil 1,5 meter lange og veie opptil 12,7 kilo, mens hannene sjelden blir mer enn cirka 0,5 meter. Ålen har en slangeaktig kropp med sammenhengende rygg-, hale- og gattfinne, og huden er tykk og glatt med små skjell.
-
Ål har vært ansett som en delikatesse i mange kulturer på grunn av sitt fete og smakfulle kjøtt. Den kan grilles, røykes eller brukes i supper og gryteretter. Røykt ål er spesielt populært i tradisjonelle matretter. På grunn av ålens truede status anbefales det å unngå konsum av villfanget ål og heller velge bærekraftige alternativer.