Grisetang
Ascophyllum nodosum
- Liten/ingen tilgang
- Liten tilgang/lav kvalitet
- Varierende tilgang
- God tilgang, god kvalitet
-
Grisetang finnes langs hele norskekysten, fra Oslofjorden til Finnmark, og tåler lavt saltinnhold. Den vokser derfor ofte langt inne i fjorder hvor ferskvann og saltvann blandes. Globalt er arten utbredt på begge sider av Nord-Atlanteren, fra Kvitsjøen i nord til Portugal i sør og New Jersey i vest.
-
Grisetang vokser i den nedre delen av tidevannssonen på beskyttede steder og er enkel å høste når tidevannet trekker seg tilbake. I Norge høstes det årlig mellom 10–20 000 tonn, hovedsakelig til produksjon av algeekstrakter og tangmel som brukes i landbruk, mat- og kosmetikkindustrien. Høsting skjer hovedsakelig om våren og sommeren, når tangens vekst er på sitt høyeste og næringsinnholdet er optimalt.
-
Grisetangens «blader» er belteformede og kan bli opptil 2 meter lange. Bladene har store eggformede luftblærer som gir oppdrift i vannet og gjør det mulig å estimere alderen på planten.
-
Grisetang er rik på vitaminer, mineraler, karbohydrater, proteiner og jod. Den kan brukes i matlaging, blant annet til tangchips, supper og som tilsetning i bakverk. I landbruket brukes algeekstrakter som biostimulanter, som forbedrer jordkvalitet og gir økt beskyttelse mot plantesykdommer.