Blåkveite
Reinhardtius hippoglossoides
- Liten/ingen tilgang
- Liten tilgang/lav kvalitet
- Varierende tilgang
- God tilgang, god kvalitet
-
Utbredt i sjiktet mellom kaldt bunnvann i Norskehavet og varmt vann fra Atlanterhavstrømmen langs kysten fra Sogn til Finnmark.
Denne flyndrefisken trives best i på dypt vann og nært bunnen, den er og sjelden i vann varmere enn 4 grader. Blåkveiten er som andre flyndrefikser tilpasset et liv på bunnen, forskjellen er at den er mørk på begge sider og det ene øyet er plassert lengre opp på ryggen. Grunnen til dette er at den ofte beveger seg lengre opp i vannmasene og den svømmer da på høykant. Det er funnet over 40 forskjellige arter byttedyr i blåkveitensmageinnhold, hovedsaklig krepsdyr, polartorsk og lodde.
-
Fisket er regulert ved totallkvote, fartøykvote, bifangstbestemmelser og minstemål. Det vanligste fiske er bunntrål linefiske og garn eller andre redskaper.
-
Minstemål på blåkveite er 45 cm, den største kjente fangsten var på 10,8 kg og ble tatt utenfor Troms i 2011. Blåkveite selges som regel røkt, men en får filet og hel fisk også.
-
Får du hel fisk, skjær den i kotelleter og trekk i lett saltet vann, med litt laurbær, pepperkorn og eddik til kjøttet slipper benet. Server sammen med litt god sandefjordsmør, det slår aldri feil! Server gjerne noe skiver røkt kveite på en ristet rugskive sammen med rømme, pepperrot, reddik og dill.
Flere oppskrifter med kveite finner du på godfisk.no
-
Kveite (Halibut)