Bergylt
Labrus bergylta
- Liten/ingen tilgang
- Liten tilgang/lav kvalitet
- Varierende tilgang
- God tilgang, god kvalitet
-
Varmekjær fisk som er utbredt fra Marokko til midt-Norge. Den er vanligst fra fjæra og ned til ca. 50 meter der det er tang og tare. Berggylt ser ut til å foretrekke eksponerte områder med bratte bergskrenter og undersjøiske skjær der den kan finne rikelig med føde.
-
Berggylt er en effektiv rensefisk mot lakselus hos oppdrettlaks, det drives derfor også oppdrett av berggylt. Den blir fangstet med teiner eller ruser sommerstid etter at den er ferdig med gyting. Vinterstid trekker den dypere og kan gå i en dvalelignende tilstand.
-
Minstemål ved fiske av berggylt er 11 cm. Norgesrekorden er på 3,20 kg, men den er omdiskutert, så får du bergylt over 2 kg meldt ifra. Tilgangen på berggylt er svært variabel, spør gjerne ditt nærmeste lakseslakteri om de kan ta vare på eventuell Berggylt som måtte bli levert sammen med laksen.
-
Berggylten er en fin matfisk, som er alt for lite brukt. Den har egenskaper som gjør den anvendelig til en rekke bruksområder. Den er en glimrende suppefisk, god til steking og en velsmakende ingrediens i farseprodukter. En berggyltfangst kan derfor gi rikelig med muligheter. Små bergylt renses grovt og kan gjerne brukes i fiskesuppe. Større fisk sløyes og renses og bakes / grilles hel, da er det lettere å fjerne skinn og bein. Smaken av berggylt kan minne om hummer, sjøkreps og østers!
Små bergylt renses grovt og kan gjerne brukes i fiskesuppe, større fisk sløyes og renses og bakes/grilles hel, da er det lettere og fjerne skinn og bein. Smaken av bergylt kan minne om hummer, sjøkreps og østers!