Torsk – Skrei
Gadus morhua
Deler av fiskeriet er MSC-sertifisert.
- Liten/ingen tilgang
- Liten tilgang/lav kvalitet
- Varierende tilgang
- God tilgang, god kvalitet
-
Skrei finnes hovedsakelig i Barentshavet. I desember og januar vandrar den kjønnsmodne skreien fra Barentshavet til gytefeltene mellom Finnmark og Vestlandet.
All skrei er torsk, men ikke all torsk er skrei. Det vil si at begge to er torsk, men forskjellen på dem handler i stor grad om hvor de oppholder seg. Dette gir også ulik smak og karakter på fiskekjøttet.
-
Skrei finnes kun langs norskekysten. Cirka 40 prosent blir fisket utenfor Lofoten og Vesterålen, men fisket strekker seg helt fra Finnmark i nord til Stad i sør. Lofotfisket foregår fra januar til ut i april og har helt siden vikingtiden hatt stor betydning for landsdelen, men også for matforsyning og økonomi i landet som helhet.
-
Til fisket brukes det line, garn, håndsnøre og på enkelte steder snurrevad. Bestanden er i god stand og gytebestanden er på et historisk høyt nivå.
-
En av de tradisjonelle norske tilberedningen av skreien kalles mølje, og er enkel å lage; fisk, lever og rogn (i hver sin gryte) trekkes møre i lettsaltet vann og serveres med kokte poteter. Men fersk skrei passer veldig bra til de fleste tilberedningsmetoder som steiking, baking, damping, trekking/posjering og tåler mange retninger når det kommer til saus og garnityr. Brukt gjerne de ulike delene av skreien (lever, rogn, tunge, hode og kjake) hver for seg eller sammen når man komponerer en rett. Pass på uansett tilberedning å ikke gi skreien for mye varmebehandlig (som med fisk generelt), den har en optimal kjernetemperatur på 56˚C.
-
Torsk (Cod)