Lomre
Microstomus kitt
- Liten/ingen tilgang
- Liten tilgang/lav kvalitet
- Varierende tilgang
- God tilgang, god kvalitet
- *
Gyter.
-
Lomren finnes langs hele kysten, og ligger oftest på hard bunn. Den kalles av og til for bergflyndre. Den er lett gjenkjennelig. Kroppsformen er oval, fargen ofte rødbrun med ujevne, ovale fargetegninger. Munnen er liten, med runde lepper. Den har en stor evne til å skifte farge etter bunnforholdene.
-
Lomre tas som bifangst i bunntrål og snurrevad, og er i tillegg vanlig i garnfangster på relativt grunt vann.
-
Lomren blir opptil 65 centimeter lang og kan veie opp til 3 kilogram. Den er oftest rødbrun eller grå til olivengrønn på farge, med vakre marmoreringer.
Kilde: https://snl.no/lomre
-
Lomren er kanskje vår mest underkjente matfisk. Lomren har et fast, hvitt og meget delikat kjøtt med en mild, skalldyraktig aroma. I Storbritannia er den regnet som en av de aller fineste matfiskene. i Norge har den liten eller ingen verdi, men dette er i ferd med å endre seg, etter som flere og flere forbrukere blir oppmerksomme på lomrens kvalitet. Som annen flatfisk kan lomren brukes både hel og som filet. Den er relativt flat, så filetutbyttet på små fisk er dårlig. Små lomrer bør derfor brukes hele, større fisk kan fileteres. Lomre har ganske mye slim i huden, og det er viktig å rubbe eller skrape dette av fisk som skal brukes hel, og passe på slimet ikke kommer i kontakt med kjøttet og gjør det udelikat. Lomren er spesielt god stekt, som ren filet, med skinn eller som hel fisk.